Illegale arbeid op bouwplaatsen Rotterdam

De Inspectie SZW en de Rotterdamse Alliantie Hand in Hand hebben tijdens een controle op verschillende bouwplaatsen in Rotterdam bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mogen werken. Hun werkgever heeft geen tewerkstellingsvergunning voor hen terwijl dit wel verplicht is.

De controle vond plaats rond Winkelboulevard Zuid in Rotterdam. De bouwvakkers waren illegaal aan het werk bij verschillende panden. Vier bouwvakkers uit Georgië en één uit Oezbekistan werkten bij een verbouwing van een pand. In dezelfde straat waar op een andere locatie werd verbouwd, waren drie bouwvakkers van buiten de EU aan het werk die geen tewerkstellingsvergunning hadden. In een andere straat ging het om drie naast elkaar liggende panden die verbouwd werden tot woonruimte. Hier waren drie Oekraïners aan het werk.

Al deze bouwvakkers die hier illegaal werkten, zijn door de politie meegenomen om verder gehoord te worden. Voor het laten werken zonder tewerkstellingsvergunning kan de opdrachtgever van de Inspectie SZW een boete krijgen van €8.000 euro,- per persoon. Daarnaast doet de Inspectie nog onderzoek naar mogelijke onderbetaling, contant uitbetalen en werktijden.

Bij deze controle werkte de Inspectie SZW nauw samen met de Alliantie Hand in Hand in Rotterdam. De Alliantie Hand in Hand is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Rotterdam, het NPRZ, ondernemers, vastgoedeigenaren, veiligheidspartners en andere belanghebbenden. Het winkelgebied op en rond de Beijerlandselaan/Groene Hilledijk wordt geconcentreerd, ondermijning aangepakt en er wordt ruimte gemaakt voor wonen en een gevarieerder winkelaanbod.

Bron: Inspectie SZW